NUMUNELERİN TRANSFERİ-SAKLANMASI
23 Nisan 2022

  • NUMUNELERİN TRANSFERİ-SAKLANMASI :

Kan alma biriminde, genel servis, diyaliz, ameliyathane ve doğumhanede alınan örnekler sallanmadan dik olarak numune nakil kaplarındaki sporlara yerleştirilmelidir alınan kan, idrar ve gaita örnekleri özel taşıma kapları ile kat personeli tarafından hemen laboratuara taşınır (en geç yarım saatte bir).

Acil servisteki örnekler kesinlikle bekletilmez.

Hasta ve yakınlarının örnek taşımada kullanılması doğru değildir. Hastane personeli tarafından örneklerin taşınımı uygundur ama örnek transferi konusunda eğitimli olmalıdır.

Numunelerin Saklanması Kan alımı sonrasında numune direkt olarak güneş ışığı almamasına dikkat edilerek pıhtılaşma süreci bitene dek ortalama 25 dakika oda ısısında bekletilir. Bu süre sonrasında numune santrifüj edilerek serum ayrılır.

Santrifüj yapılmadan bekletilen numunede hemolize bağlı çeşitli parametrelerde değişiklik ortaya çıkabilir. Numune iki saat içinde santrifüj edilemeyecekse oda sıcaklığında saklanmalıdır. Numune iki saatten uzun sürede analiz edilemeyecekse ayrılan serum kapaklı bir tüpün içinde 4oC’de tutulmalıdır. Analiz edilecek parametre için numune 4oC’de dayanıklı değilse -20oC’de saklanmalıdır.

Tam kan sayımı için alınan kanlar eğer dört saat içerisinde çalışılmayacaksa 24 saat süre ile buzdolabında saklanabilir.

Sedimentasyon için alınan kanlar eğer dört saat içerisinde çalışılmayacaksa 12 saat süre ile buzdolabında saklanabilir.

Bilirubin ve karoten örnekleri ışıkta parçalanmayı önlemek amacıyla gün ışığından ve floresan ışıktan korunmalıdır.

İdrar analizinde spot idrarın taze olması ve hemen çalışılması gerekir. Uzun süre bekletilirse bakteri varsa çoğalır; varsa glukoz azalır. Yine bakterilerden dolayı üreden amonyak oluşur ve idrarın pH’sı asit ise alkali olur. İdrar bulanıklaşır ve varsa şekilli elemanlar parçalanırlar. Bu nedenlerle idrar numunesi hemen analiz edilmeyecekse alındıktan sonra ya buzdolabında (2-8oC) saklanmalı veya (-16,-24oC) dondurulmalıdır.