TESTLERİN PRE-ANALİTİK SÜREÇTEKİ HAZIRLIK İŞLEMLERİ
23 Nisan 2022

  • Testlerin pre-analitik süreçteki hazırlık işlemleri

Aşağıda belirtilen testler için numune kabul kurallarına uymayan numuneler numune red kuralları gereği reddedilir. Genel olarak analiz öncesi 10-12 saatlik açlık gerekmektedir. 16 saatten uzun süren açlık test sonuçlarını olumsuz etkilemektedir. Mutlaka 8-10 saatlik açlık sonrası yapılması gereken testler aşağıda belirtilmiştir. Örnek alınmadan 24 saat içerisinde alkol almamaya özen gösterilmelidir. Ağır egzersizin test sonuçlarınızı etkileyeceği dikkate alınmalı ve son 24 saat içerisinde ağır egzersizden kaçınılmalıdır.

Düzenli ilaç kullanımı var ise (tansiyon ilacı gibi) laboratuvara gelmeden önce gereken zamanda bir miktar su ile alınmalıdır.

OGTT (şeker yükleme) testi için ön hazırlık; Test esnasında efor sarf etmek, sigara içmek, sıvı ya da gıda almak yasaktır. Test süresi 2-3 saat kadar sürmektedir.  Yakın zamanda cerrahi operasyon, miyokard  infarktüsü geçiren ve doğum yapan hastalara  OGTT testi uygulanmamalıdır. Açlık kan şekeri 126 mg/dL ve üstü olan hastalara uygulanmamalıdır. Hastanın test esnasında gribal enfeksiyonu olmamalıdır. Test esnasında hasta kusarsa teste son verilmelidir. 3 gün sonra test tekrar edilebilir. Test yapılmadan önce doktorun izni dahilinde tiazid, fenitoin gibi ilaçlar kullanılıyorsa 3 gün önceden bırakılmalıdır. 10-12 saat açlık sonrası uygulanır. Hasta test süresince bir şeyler yiyip içmemelidir, sigara içmemelidir. Kadınlarda mensturasyon döneminde OGTT yapılmaması önerilir, 3 gün önce veya sonrası olmasına dikkat edilmelidir. Hastaların hiçbir fiziksel aktivitesi kısıtlanmaz. Test sadece ayaktan hastalara uygulanır. Yatak istirahati OGTT’yi bozar.

Erişkinlerde ve çocuklarda oral glukoz tolerans testi (ogtt)  uygulaması; Teste sabah saat 9:00' da başlanır. Bazal plazma insülini sabah, günün ilerleyen saatlerinden daha yüksek ve insülinin glukoza cevabı sabah daha yüksek, gece yarısı ise en düşüktür. Glukoz Tolerans Testi öğleden sonra yapılırsa yüksek glukoz değerleri elde edilir.

Hastalara oral verilecek glukoz miktarı:Yetişkinlerde hekimin isteğine göre 50 gr, 75 gr ve 100 gr glukoz (maksimum insülin salınımının elde edildiği glukoz dozu)

Çocuklarda hekimin isteğine göre 1,75 gr/kg glukoz ( maksimum 75 gram geçmemelidir)100 ml su ile glukoz solusyonu hazırlanır. Hazırlanan solüsyon hastaya, açlık kanı alındıktan sonra 5 dakika içinde içirilir. Hazırlanan glukoz solusyonuna limon suyu (askorbik asit) ilave edilmez. Limon suyu ilavesi Glukoz Oksidaz ölçüm metodunda sonuçların daha düşük çıkmasına neden olur.

İstenen teste göre glukoz solüsyonunun içirilmesinin 30., 60., 90., 120. dakikalarında kan alınır ve kan glukoz konsantrasyonları ölçülür.
BY4.JPG
BY5.JPG
BY6.JPG
BY7.JPG